PREMIERĂ! O zi fără miros de sulf în Ploieşti! Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, la aceeași masă cu marii poluatori VIDEO

Premieră la Ploiești! Timp de o zi, ploieștenii au putut să respire un  aer cât se poate de curat pentru un oraș industrializat! Asta pentru că viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, însoțită de specialiști din cadrul ministerului, s-a aflat luni, într-o vizită în județul Prahova, având, în principal, ca obiective evaluarea stadiului revizuirii autorizațiilor rafinăriilor OMV, Lukoil și ROMPETROL și modul în care SC UNILEVER își îndeplinește obligațiile de mediu. iar cei patru poluatori au avut ”grijă” ca reprezentantul Guvernului să nu simtă nici cel mai mic ”disconfort olfactiv”. 


În cadrul întâlnirilor, reprezentanţii acestor companii  au fost înștiințați de Grațiela despre obligaţiile care se impun odată cu noile autorizaţii de mediu, obligații pe care cele patru companii  şi le-au asumat. Totodată, acestea au prezentat și ce măsuri se impun şi s-au angajat să facă investiţii importante, de ordinul câtorva zeci de milioane de euro, în următoarele luni, pentru reducerea emisiilor nocive. 


Graţiela Gavrilescu a susținut că va pune accentul pe constituirea unui colectiv de lucru care să reunească experţi de la Ministerul Mediului, Administraţia Naţională de Meteorologie, agenţii economici şi Universitatea Petrol-Gaze, dar şi pe îmbunătăţirea comunicării dintre aceste societăţi şi populaţie.

Totodată, ministrul Mediului a recunoscut că s-au înregistrat depăşiri ale normelor privind emisiile din aer, care au determinat şi disconfort olfactiv resimţit de populaţie, iar în acest sens a afirmat că procedura de revizuire a autorizaţiilor integrate va include și acele substanțe care până în prezent nu se regăseau în măsurători, listă care a fost asumată de agenţii economici.


 Graţiela Gavrilescu a mai subliniat că toate cele patru companii trebuie să prezinte pe 15 iunie la Comisia de Analiză Tehnică diferite planuri solicitate de oficialităţi, urmând să realizeze şi lucrări specifice, din fonduri proprii, pentru reducerea emisiilor şi monitorizarea direct de la sursă a calităţii aerului.

Ministrul Mediului a amintit şi că în Parlament a fost depus un proiect legislativ care vizează monitorizarea mirosurilor, mai exact a principalilor compuşi chimici care generează disconfortul olfactiv. "Este depusă această iniţiativă legislativă, cu amendamente de la Ministerul Mediului, iar săptămâna aceasta ne întâlnim cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, să îmbunătăţim amendamentele. Sper să fie aprobată în această sesiune parlamentară", a declarat Graţiela Gavrilescu în timpul vizitei făcute la rafinăriile din Ploieşti şi din împrejurimile municipiului.

. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţiile ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu