Scandalul dintre Primăria Ploiești și Veolia Energie ia amploare. Un alt contract păgubos iese la iveală

Compania Veolia se afllă în ultima perioadă în confilct cu mai multe autorități locale din România, după ce au fost descoperite mai multe nerguli în activitatea companiei franceze. Printre ele se numără și Primăria Ploiești.  Executivul ploieștean este pe cale sa rezilieze contractul cu Veolia Energie după ce corporația franceză a bagat adanc mana in banii din bugetul public, susțin cei de la bzi.ro. 

Sursa citată susține că Veolia Energie Prahova SA, operatorul de termoficare din Ploiești, a fost dată mereu ca un exemplu de bună practică de catre compania franceză, însă totul a fost doar o reclamă mascată.

Cu toate că reprezentanți din administrația publică locală din Ploiești  au sperat ca întâlnirile pe care le au cu reprezentanții  grupului Veolia, întalniri în cadrul căreia francezii au propus majorarea prețului gigacaloriei plătit de populație, să fie unele în care să existe un dialog, lucrurile nu au stat deloc așa. Drept urmare, nu au existat   negocieri, ci reprezentanții companiei franceze și-au impus în mod agresiv mai multe condiții în fața aleșilor locali din Ploiești.

Deoarece condițiile impuse de francezi au fost aproape imposibil de acceptat de către Primaria Ploiesti, majorarea tarifului nu a fost aprobată, asta a dus la un conflict general.

Așadar, grupul Veolia a trecut la amenintări cu rezilierea contractului în luna august. Practic, în cazul în care municipalitatea nu va accepta să majore tarifele la valoare solicitată de operatorul de termoficare, compania franeză  vrea să profite de anumiți  termeni din contractul de concesionare a serviciului public de termoficare și să încaseze despăgubiri de 32 milioane euro de la Primaria Ploiesti.

 

Șefii Veolia au spus că acești bani li se cuvin în urma investițiilor făcute în sistem din fonduri proprii, însă nu există o listă de investiții oficială facută de acestia, mai ales că, conform contractului de concesionare, pragul maxim de investiții din fonduri proprii în sistem a fost stabilit la 25 milioane euro.

Șocați de modul în care au acționat cei de la Veolia, conducerea Primăriei Ploiești nu s-a lăsat înduplecată și a apelat la un expert evaluator care va urmări dacă au fost respectați termenii contractului, mai precis, formula de calcul a tarifului și valoarea reală a investițiilor făcute din fonduri proprii de Veolia Energie.

Dacă în cazul Ploiestiului, aleşii locali nu s-au lăsat înduplecaţi la ameninţările făcute de angajaţii corporaţiei franceze, despre autorităţile din Iaşi nu se poate spune deloc acelaşi lucru, asta în condiţiile în care au acceptat cu ochii închişi orice propunere venită din partea Veolia, inclusiv majorarea repetată a tarifului. Ar trebui ca şi în cazul Iaşului să se apeleze la un expert evaluator care să verifice paşii de derulare a contractului de concesionare a serviciului public de termoficare pentru următorii 20 de ani, au mai scris cei de la bzi.ro

 

Reprezentanţii Veolia Energie Iaşi au spus că au investit 30 milioane de euro în reţeaua din Iaşi, însă este greu de crezut că această investiţie a fost făcută vreodată, având în vedere starea de degradare a sistemului.

 

Practic, astfel de investiţii există pe hârtie, însă majoritatea dintre ele au fost făcute cu ajutorul fondurilor europene şi cu bani din bugetul public. În momentul în care Veolia a preluat CET Iaşi, preţul gigacaloriei a fost majorat cu 60 la sută.

 

La nivelul anului 2015, gigacaloria vandută de Veolia Energie Iași avea un pret de 204,84 lei/46,55 euro (fără TVA), iar conform planurilor oficiale, peste fix patru ani, aceasta va costa 306,69 lei/69,79 euro (fara TVA), iar peste 12 ani, pretul platit de clientii Veolia Iași va fi de 391,15 lei/ 88,90 euro (fără TVA). Cu alte cuvinte, pretul încălzirii centralizate vândute de Veolia Energie către ieșeni va costa aproape dublu.

Corporaţia frenceza Veolia a ajuns să fie văzută ca un duşman al cetăţenilor în zonele în care îşi oferă serviciile şi a fost fugărită până şi din propria ogradă. Din cele 77 de ţări în care activa până în anii precedenţi, Veolia Environnement a mai rămas în doar 33 din acestea, iar multe autorităţi continuă să rezilieze contractele cu operatorul privat Veolia. Se pare că în fiecare locaţie unde îşi oferă serviciile de furnizare de utilităţi, compania franceză procedează în acelaşi mod abuziv după preluarea sistemelor, adică prin majorarea tarifelor şi lipsa de transparentă în activitate.

Primul oraş din România care a renunţat la serviciile Veolia este Alba Iulia, acolo unde municipalitatea a renunţat la serviciile corporaţiei după ce tarifele au fost majorate fără temei. Primii care au renunţat la serviciile Veolia au fost chiar francezii. Primăria oraşului Paris a decis să renunţe la contractul cu Veolia, operatorul de apă al oraşului, asta din cauza tarifelor ridicate, lipsa de transparentă în activitate şi un management financiar defectuos.

Practic, deşi este vorbă despre o companie franceză, chiar cetăţenii din Paris au protestat împotriva corporaţiei şi au cerut că compania care vă opera sistemul de apa-canalizare să aparţină municipalităţii pariziene.

"În ciuda provocărilor financiare, a forţei de muncă şi a logisticii cu care s-a confruntat Primăria, tranziţia către noul operator a fost făcută fără nicio diferenţă în ceea ce priveşte serviciile prestate, populaţia oraşului a făcut economii foarte mari prin diminuarea tarifelor, iar profitul produs de municipalitate a fost reinvestit în sistemul de apa-canalizare al oraşului", se menţionează într-un studiu realizat de World Future Council - FuturePolicy.org.

După acest incident din Paris unde a fost înfiinţată compania publică Eau de Paris a urmat hegemonia, iar majoritatea oraşelor din Franţa au renunţat rând pe rând la serviciile Veolia. Eau de Paris a economisit astfel 35 milioane de euro pe an, activând pe acelaşi sistem ca şi Veolia. Economii de aproape 15 la sută au fost făcute în primul an, iar tarifele au fost micşorate cu 8 la sută în următorul an. "Succesul avut la Paris în a scoate profit din tarife mici a convins multe alte oraşe, indiferent de culoarea politică, să preia în subordinea municipalităţii acest serviciu de utilităţi", a fost declaraţia făcută de Celia Blauel, noul şef al Eau de Paris.

.sursa: bzi.ro