Ajutoare de la Guvern pentru familiile din Prahova afectate de alunecări de teren FOTO&VIDEO

Ca urmare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova din data de 31 martie  și a aprobării de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în județul Prahova au fost repartizate 9 containere modulare pentru locuințe provizorii pentru familiile ale căror case au fost afectate de alunecările de teren generate de fenomenele meteorologice din luna martie. 

Aceste module au fost distribuite joi beneficiarilor, transportul containerelor fiind însoțit de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, comisarul șef de poliție Mihai-Dan Chirică și de către  colonelul Dorin Sandu Voicu, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în prezența prefectului județului Prahova, Mădălina Lupea și a președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, dar și a autorităților locale.

"Aceste locuinţe de necesitate au fost necesare pentru că, în urma alunecărilor de teren din ultima perioadă, s-au produs foarte multe pagube, inclusiv la locuinţele mai multor famili", a explicat prefectul Mădălina Lupea. Containerele au fost amplasate pe terenurile puse la dispoziţie de cele patru primării, iar reprezentanţii Electrica au început imediat lucrul pentru racordarea lor, astfel încât ele să devină funcţionale de astăzi. Predarea acestor locuințe provizorii s-a făcut în prezența secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Mihai-Dan Chirică, și a președintelui Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Dorin Sandu Voicu.

"Încă de săptămâna trecută, doamna prim-ministru Dăncilă a dispus ca Ministerul Afacerilor Interne, sub coordonarea doamnei ministru Carmen Dan, să facă o amplă evaluare privind alunecările de teren. Pruin urmare, în calitate de secretar de stat, coordonator al instituţiilor prefectului, am derulat evaluarea pe mai multe paliere. Unul ar fi cel al ajutoarelor sociale care vor fi oferite familiilor defavorizate, în cuantum de 350.000 de lei. O a doua evaluare a fost legată de casele grav afectate, iar aici este meritul domnului Colonel Voicu, care a venit cu propunerea de a distribui familiilor defavorizate aceste căsuţe modulare", a afirmat secretarul de stat Mihai-Dan Chirică. "Aceste căsuţe modulare sunt echipate complet, cu paturi, saltele, cearşafuri, mijloace de pregătire a hranei, mijloace de încălzire şi sistem integrat de alimentare electrică. În funcţie de necesităţi, într-un astfel de container pot fi cazate până la opt persoane", a explicat preşedintele Rezervelor Statului.

Aceste containere au fost împărțite în funcție de necesitate, 4 ajungând la Scorțeni, 3 la Boldești Scăeni, 1 la Gornet și 1 la Predeal Sărari. Ele vor fi lăsate în administrarea primăriilor atât cât este nevoie, până când beneficiarii vor găsi o soluție permanentă de locuit. Containerele modulare pentru locuințe provizorii au 2,5/ 6 metri, sunt termoizolate, racordate la curent electric, fiind dotate cu mobilier, dar și cu aragaz cu butelie și mijloace de încălzire. 

 Toate aceste familii vor primi și ajutoare de urgență de la bugetul de stat. Autoritățile din Scorțeni au identificat deja loturi de teren pentru ca familiile acestea să-și construiască alte locuințe. 

Înalții oficiali au mers atât la Scorțeni, cât și la Boldești Scăeni, unde au discutat atât cu autoritățile locale, cât și cu proprietarii caselor avariate în urma alunecărilor de teren.