Grupul Veolia ameninţă că reziliază contractul de termoficare cu Primăria Ploieşti. Primarul Dobre: Sper ca Veolia să nu discute pe aceste poziţii de forţă

Veolia Energie a transmis Primăriei Ploiești o notificare prin care amenință cu rezilierea contractului de furnizare a apei calde și căldurii în luna august în cazul în care municipalitatea nu va accepta anumite condiții prin care furnizorul de termie să își va recupera din pierderi.

Anunțul a fost făcut de consilierul local Paul Palaș, joi, în cadrul ședinței de Consiliu Local Ploiești.

Alesul local a punctat și faptul că reprezentanții Veolia Energie au susținut că în ultimii trei ani  societatea înregistrează pierderi în valoare de 73 milioane lei  și că nu găsește un partener de dialog  în conducerea Primăriei Ploiești.

” Noi suntem parteneri în această afacere, suntem acționari la Veolia Energie. În această calitate a noastră de asociați, vă informez că în ultimii trei ani, fără a fi avocatul firmei respective, dar simt răspunderea de a vă informa despre această situație, deoarece noi, Consiliul Local Ploiești suntem acționari la această firmă, în ultimii trei ani societatea a avut pierderi cumulate de 73 miliarde lei. De asemenea, reprezentanții firmei solicită de un an renegocierea contractului și au sentimentul că se trage de timp. Domnul director general Ovidiu Gabor a declarat faptul că dacă până în luna august anul curent nu se va ajunge la o situație în care ei să își rezolve problema vor renunța să mai exploateze sistemul centralizat de producție, transfer și distribuție a agentului termic și vor solicita încetarea contractului”, a susținut Paul Palaș.

Reacția primarului Adrian Dobre la cele afirmat de reprezentantul a fost destul de fermă în ceea ce privește solicitările Veolia Energie și modul în care societatea de termoficare pune problema în ceea ce privește rezilierea contractului.

Primarul a declarat că speră ca Veolia să nu discute de pe poziții de forță și să se găsească o cale benefică pentru ambele părți pentru rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului.

Edilul a subliniat faptul că o parte dintre lucrările de investiții efectuate de Veolia nu a fost aprobată de Consiliul Local Ploiești și că valoarea acestora depășește pragul maxim prevăzut în contractul de concesiune, respectiv 25 de milioane de lei.

 

” Știți foarte bine că procedura de negociere a acestor lucruri cu Veolia Energie este foarte clar stipulată în contractual încheiat în anul 2004 și care în începutul negocierilor se precizează că se face pe cale amiabilă ceea ce s-a întâmplat în cadrul unei comisii din care au făcut parte și o serie de consilieri locali.  Această negociere nu a dus la un rezultat. S-a făcut un anunț chiar de către domnul Botez să trecem la etapa a doua, aceea de a angaja un expert, un terț, care să analizeze și să prezinte o soluție pentru problema apărută între municipiul Ploiești, Consiliul Județean Prahova, pe deoparte, și Veolia Energie.

Știți foarte bine că domnul Botez a făcut o serie de aprecieri în care se punea problema unor investiții făcute, investiții care nu au fost aprobate de către Consiliul Local Ploiești și nici de Consiliul Județean. Bineînțeles că toate aceste costuri pe care partenerul nostru susține că le-a avut, ele trebuie verificate din punct de vedere juridic și al încadrării economico-tehnice în ceea ce înseamnă investiții sau nu, mai ales că au depășit plafonul stabilit.

Fără această analiză, dacă trecem direct toate costurile s-ar fi grevat asupra tarifului către populație, ajungând la niște sume la care nici nu vreau să mă gândesc.

Vă dați seama că situația nu este una care a început acum un an,doi. Este o situație care  trenează de foarte mult timp, această pierdere pe care o reclamă și nu să  vii în al doisprezecelea ceas și să pui problema în acest fel, nu cred că este o abordare corectă față de niște parteneri cu care ai lucrat timp de aproape 14 ani, anul 2019 fiind ultimul an de contract, bineînțeles existând și o clauză care prevede că poate fi prelungit acest contract ”, a menţionat Dobre.

În dezbaterile pe această temă a intervenit și consilierul local Gabriel Minea. Acesta a susținut că trebuia ca Ploieștiul să aibă până în prezent  o strategie și un studiu în domeniul energetic pentru a gestiona mai bine această situație tensionată.

În timp ce Veolia Energie susține că s-a depășit valoare contractuală în ceea ce privește investițiile, Minea a precizat că sistemul de distribuţie are foarte multe probleme, existând conducte care nu mai pot fi sudate din cauza uzurii.

”Avem foarte multe probleme la sistemul de distribuție a agentului termic. Eu personal am văzut conducte care nu se mai puteau suda. A fost nevoie să dubleze tronsoane întregi ca să poată fi funcționale. Habar nu avem de aceste situații. Sunt decât ghicite și găsite pe ici, pe colo. Vreau să vă precizez că instalațiile au termen de funcționare undeva în jur de 25 de ani. Nu vreau să vă spun cât au ale noastre prin oraș”, a susținut Gabriel Minea.

 

Dezbaterile din Consiliul Local Ploiești le puteți urmări în materialele video de mai jos