Incompetența lovește din nou! Primăria unui oraș din Prahova, obligată să plătească penalități de 1.000 de euro/zi

Probleme mari pentru Primăria Comarnic. Pentru că nu a reușit să  finalizeze la timp un proiect finanțat pe fonduri europene, administrația public locală a respectivului oraș  este obligată să returneze suma de un milion de euro primită pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a mai multor drumuri locale şi amenajarea unui centru de afaceri. 
 Lucrările ar fi trebuit finalizate la 31 decembrie 2015, cu posibilitate de prelungire până la 30 iunie 2016, însă ele sunt departe de încheiere.
Acum,  Primăriei Comarnic  se află în litigiu cu Ministerul Dezvoltării pentru această sumă, iar singura speranță a actualei conduceri a administrației publice locale este să câștige acest proces.
 Până atunci,pentru că nu a restituit acei 1 milion de euro, primăria riscă să plătească și penalitățile care se tot adună la acea sumă. Conform primarul oraşului Comarnic, Sorin Popa, autorităţile locale sunt obligate, conform contractului, să achite penalităţi de 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.
„Ministerul ne-a dat în judecată, procesul este în derulare în instanţă. Ni se cere să returnăm suma de 1 milion de euro, la care se adaugă 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Am încercat să facem un credit bancar pentru a plăti această sumă, însă comisia de avizare din Ministerul Finanţelor nu a vrut să dea acceptul, precizând că ar fi fost de acord doar cu un împrumut pentru proiecte de investiţii, nu pentru plata unei datorii. Am făcut demersuri şi pentru iniţierea unui proiect de hotărâre prin care Guvernul să ne ajute cu suma respectivă, însă până acum nu am avut succes. Nu ştim de unde vom face rost de aceşti bani, veniturile proprii ale localităţii fiind de aproximativ 7 milioane de lei pe an. Avem zile când nu reuşim să încasăm 1.000 de euro. Eu am venit la conducerea Primăriei în iunie 2016, caut soluţii pentru depăşirea acestui blocaj”, ne-a declarat primarul oraşului Comarnic, Sorin Popa.

 Valoarea totală a proiectului a fost de 5,3 milioane de euro, majoritatea reprezentând finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Conform procedurilor, banii vin de la UE şi ”trec prin mâna” Ministerul Dezvoltării, cel care a avut calitatea de autoritate de management în acest caz.
În momentul de faţă, potrivit datelor furnizate de noua conducere a Primăriei Comarnic, stadiul fizic al lucrărilor la centrul de afaceri este la 50%, în vreme ce la asfaltări a ajuns la 40% pentru un lot şi 20% pentru celălalt lot de drumuri.
Cu toate că se află în această situație grea din punct de vedere financiar, conducerea primăriei nu concepe să nu ducă la bun sfârșit lucrările la centrul de afaceri  din fonduri proprii, pe măsură ce vor avea resurse.