Iulian Dumitrescu, președinte PNL Prahova

VIDEO| Percheziții în Prahova! Cum au făcut mai multe persoane bani în vreme de pandemie prin înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată

VIDEO|  Percheziții în Prahova! Cum au făcut mai multe persoane bani în vreme de pandemie prin înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată

În această dimineață, poliţiştii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, au efectuat 19 percheziții la persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.  16 mandate de aducere au fost puse în aplicare.

Percheziţiile s-au desfășurat atât la sediile unor societăți comerciale, cât și la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, în locații din municipiul București, județul Iflov și județul Prahova.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada aprilie-mai a.c., doi bărbați ar fi racolat mai multe persoane care nu aveau surse de venit sau aveau venituri foarte mici, în scopul obținerii indemnizației de sprijin cuvenite persoanelor a căror activitate a fost întreruptă pe perioada stării de urgență.

Astfel, unul dintre cei bănuiți de comiterea faptelor, în calitate de administrator al mai multor societăți comerciale, ar fi încheiat contracte fictive de cesiune drepturi de autor în domeniul realizării de fotografii, videofilmări, traduceri din limbi străine sau drepturi asupra unor opere muzicale cu 14 persoane fizice, care, în baza documentelor fictive, ar fi solicitat acordarea indemnizației de sprijin, invocând întreruperea activităților specifice conform prevederilor ordonanțelor militare.

Fiecare solicitant ar fi întocmit și o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obținerea de venituri din drepturi de autor și drepturi conexe și imposibilitatea de a-și desfășura activitatea pe durata stării de urgență.

Prejudiciul cauzat este estimat la o valoare totală de 60.000 de lei, din care aproximativ jumătate din sumă ar fi fost deja încasată, diferența urmând a fi oprită de la efectuarea plății.

De la locațiile vizate au fost ridicate mai multe bunuri susceptibile a fi fost folosite în activitatea infracțională, precum înscrisuri, sume de bani și ștampile.

16  persoane au fost conduse la sediul poliției pentru audieri.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

La activitate au participat și polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ploiești. Activitățile au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.