Testare gratuită în Prahova pentru depistarea cancerului colorectal

Testare gratuită în Prahova pentru depistarea cancerului colorectal

Proiectul ROCCAS II - Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic si Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale - Regiunea Sud Muntenia”*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman, este lansat pe data de 21 iunie, în județul Prahova, ȋn prezența partenerilor din proiect, a autorităților locale, a specialiștilor medicali in domeniu și a reprezentanților presei.

 

La eveniment au luat cuvȃntul :

  • Dumitru Tudone - Vicepresedinte Consiliul Judetean Prahova
  • Prof. Dr. Mircea Diculescu - Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Sef de sectie – Institutul de Boli digestive si transplant hepatic Institutul Clinic Fundeni
  • Mihaela Geoană, Președinte fondator Fundația Renașterea
  • Dragoş Iorga, Director Executiv, OIPOSDRU București-Ilfov
  • Dl Dr Dina Mergeani – coordonator Medici de Familie – Roccas II, Presedintele Societății Naționale de Medicina Familiei
  • Dna Dr Oana Damian – coordonator judetean Medici de familie – Roccas II

 

Proiectul ROCCAS II – Sud-Muntenia este implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) și  reprezintă un demers  complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.001 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani, din  regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer. Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de lupta împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale.

Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică în România: anual se înregistrează peste 12.900 de cazuri noi și peste 6.450 de noi decese prin cancer colorectal. Cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces la femei si a treia cauză de deces la bărbații din România.  

Începând din luna noiembrie 2021 se derulează activităţile de screening pentru beneficiarii proiectului ROCCAS II – Sud Muntenia. Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 68 de medici de familie din cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul lui 2023. Pentru buna desfăşurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii.

Până acum, 16.117 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani, au efectuat prima vizită medicală și li s-a înmânat testul FIT fiind înscrise în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului (R.O.C.C.A.S.), gestionat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În județul Prahova au fost afiliați în proiect 15 medici, iar începând din 24 iunie, sa va afilia o nouă serie de 13 medici, la care locuitorii din județ, cu varsta intre 50-74 de ani se pot adresa, începând din 25 iunie, pentru a primi teste FIT gratuite.

 

Dr Anghel Daniela

Pietrosani

 

Dr Filip Loredana

Stefesti

 

Dr Predescu Roxana

Dumbravesti

 

Dr Bercaru Marian

Fulga De Sus

 

Dr Toader Andreea

Blejoi

 

Dr Balanescu Mihaela

Ploiesti

 

Dr Patrulesu Alina

Drajna De Jos

 

Dr Petraru Nora

Slanic

Dr Olaru Nicoleta

Draganesti

Dr Grigorita Ani Magdalena

Blejoi

Dr Kocsis Maria Claudia

Scorteni

Dr Gajman Doru

Valenii De Munte

Dr Alexandru Yvonne

Varbilau

       


 

Până în prezent, 3.836 persoane din județul Prahova au primit teste FIT, dintre care 2.453 persoane vulnerabile, iar 61 de persoane din județ au efectuat colonoscopie. Pentru aproximativ 1.050 de persoane din Argeș si Prahova, care, conform estimărilor, vor avea testul FIT pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite, iar Fundația Renașterea va asigura consilierea si transportul pacienților vulnerabili, pana la Institutul Fundeni din Bucuresti, in vederea efectuării colonoscopiei.

 „Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experţii OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening deoarece presupune 2 investigaţii: testul pentru hemoragii oculte fecale şi, pentru cei cu test pozitiv, o investigaţie invazivă, colonoscopia, care permite diagnosticul leziunilor premaligne (polipii colorectali) şi tratamentul acestora (rezecţia endoscopică de regulă în cursul aceleiaşi colonoscopii), precum şi diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical. Colonoscopia, ca a doua etapă a screeningului, se efectuează cu sedare şi presupune explorarea rectului şi colonului drept până la cec după o pregătire corespunzătoare cu purgative şi dietă fără fibre vegetale. Populaţia eligibilă pentru screening cu vârsta între 50-74 ani va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT). Dintre subiecţii care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceştia vor fi îndrumaţi de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic şi colonoscopie. În cadrul acestui program de screening de tip pilot un pilon important este informarea şi educaţia medicală a populaţiei, iar în acest sens, alături de medicii de familie şi medicii gastroenterologi, un rol important va reveni mass-media. Prin aceasta ne dorim să creştem numărul celor care vor returna medicului de familie testul FIT efectuat, de la un procent estimat de aproximativ 30% la unul optim de 80%; în ceea ce priveşte participarea la colonoscopie, ţinta noastră este tot de 80% deşi estimăm în momentul actual numai 40%. Un procent estimat de 35-45% dintre pacienţii cu test FIT pozitiv care se vor prezenta la colonoscopie vor avea leziuni neoplazice ( polipi adenomatoşi sau cancere colorectale).” a declarat prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, manager Proiect ROCCAS II Sud Muntenia.

Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul ROCCAS II Sud Muntenia continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa populația cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe in mortalitatea cauzata de cancerul colorectal intre tarile membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”. Mihaela Geoană, Preşedinte fondator - Fundaţia Renaşterea. 

 Până la finalul anului 2023, 50.001 persoane din cele 7 județe vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigaţii şi realizarea a minim 2.104 colonoscopii pentru persoanele depistate pozitiv în urma efectuării testului FIT. În paralel, se derulează o campanie de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect, cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente şi de a permite tratarea ei adecvată.

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani care au domiciliul/reşedinţa în regiunea Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman). Excepţie fac persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu şi dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens (că domiciliază într-una din regiunile vizate de proiect). Vor reprezenta grup ţintă eligibil şi persoanele private de libertate, care vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Proiectul ROCCAS II Sud Muntenia are ca principal obiectiv respectarea Directivei Consiliului Uniunii Europene din 2 decembrie 2003 privind screeningul pentru cancer, ce recomanda implementarea screeningului pentru cancerul colorectal în statele UE, prin testul FIT, urmat de colonoscopie la cei cu FIT pozitiv.

În cadrul proiectului se are în vedere dezvoltarea de parteneriate inovative intre medicii de familie, autoritățile județene și locale și societatea civilă pentru informarea, educarea și mobilizarea populației în special din grupurile vulnerabile, privind importanța prevenției cancerului colorectal.

Informaţii suplimentare se pot obține la adresa de E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. si de pe site-ul proiectului: https://fundeni-coloscreening.ro/.