Spectacole anulate din programul Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu” din cauza unei Ordonațe de Urgență

Spectacole anulate din programul Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu” din cauza unei Ordonațe de Urgență

Conducera Teatrului Toma Caragiu din Ploieşti a fost nevoită să ia o decizie radicală în urma adoptări Ordonanţei de Urgenţă care vizează aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Concret, reprezentanții instituției de cultură  au renunțat la două dintre sepctacolele incluse în programul festivalului Inernațional de Teatru, aflat la ediția a XIII-a.

La ambele spectacole au fost vândute toate biletele, unul dintre acestea fiind contractat cu o companie de teatru din Spania.

”Stimaţi spectatori,

Din păcate, am fost nevoiţi să restrângem bugetul necesar organizării celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Toma Caragiu, ca urmare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 90 din 27 octombrie 2023, ce vizează aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023”, a anunţat, joi, Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploieşti.

Ca urmare, s-au anulat următoarele reprezentaţii din programul evenimentului:

Marţi, 7 noiembrie, Ora 19:30 – Casa de Cultură a Studenţilor: ”Trash!”, regia: David Ottone, o producţie a Yllana & Töthem Company, Spania; Miercuri, 8 noiembrie, Ora 18:30 – Sala Teatrului de Animaţie ”Imaginario”: ”Maria Tănase. O poveste”, text şi regie: Carmen Lidia Vidu – Teatrul de Stat Constanţa.

Reprezentanţii instituţiei prezintă scuze spectatorilor şi anunţă că aceştia pot primi contravaloarea biletelor achiziţionate de la Agenţia Teatrală, la cerere, până vineri, 17 noiembrie, în cazul biletelor cumpărate online, suma urmând a fi rambursată pe cardul de pe care a fost făcută plata.

Directoarea teatrului din Ploieşti, actriţa Mihaela Rus, a catalogat, într-o declaraţie pentru News.ro, situaţia ca fiind ”sinistră”, aceasta subliniind că, în calitate de om de cultură, s-a simţit ”groaznic” în momentul în care a trebuit să ia o astfel de decizie.

”Groaznic. Groaznic, pentru că am plecat vineri acasă cu o selecţie făcută, cu spectacole sold-out şi ne-am trezit sâmbătă dimineaţă, că noaptea se publicase în Monitorul Oficial Ordonanţa. Deja începuse freamătul pe grupul de WhatsApp al directorilor de teatru din ţară, pentru că Festivalul Naţional de Teatru era în plină desfăşurare, toamna e sezonul în care organizează astfel de festivaluri. (…) Ne era groază pe parcurs ce citeam şi înţelegeam. Mi s-a părut sinistră situaţia, am încercat să o îmblânzim pe parcurs, să facem în aşa fel încât să nu se simtă atât de tare dezastrul. Pe lângă faptul că am anulat cele două spectacole, am renegociat cu fiecare trupă participantă în festival, inclusiv cu cele din străinătate care au rămas în program şi le mulţumesc că au înţeles”, a declarat Mihaela Rus pentru News.ro.

Directorul Teatrului Toma Caragiu a subliniat că toţi spectatorii au ales bilete la alte spectacole, până în prezent, niciunul nesolicitând suma de bani plătită pe bilete. Mihaela Rus a  mai precizat că, pofida timpului scurt, Teatrul din Ploieşti a primit o ”sumă generoasă”, pe ultima sută de metri, din partea unui sponsor.

CITEȘTE ȘI:

Protest la instantele din Prahova. Salariații Curții de Apel și ai tribunalelor Prahova, Dâmbovița și Buzău, muncesc pe datorie