Reacția Eco Burn: Camioanele oprite la Boldeşti transportau deşeuri de medicamente

Reacția Eco Burn: Camioanele oprite la Boldeşti transportau deşeuri de medicamente

Conducerea Eco Burn, societatea care deţine incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, a susținut într-un punct de vedere oficial transmis în această săptămână  că face demersuri pentru reducerea cantităţilor de gunoaie depozitate în incintă, conform măsurilor impuse de Garda de Mediu, şi că încărcătura din cele două camioane oprite la rampa din Boldeşti - motiv de scandal la nivel naţional săptămâna trecută - nu era una toxică.

Reprezentanţii companiei prahovene mai susţin şi că declaraţiile date de ministrul Mediului, Costel Alexe, au fost "denaturate" de Digi24 şi preluate ca atare de alte redacţii.

 

"Ca urmare a controlului ce a avut loc la sfârşitul anului 2019, în urma căruia nu au fost identificate neregularităţi, de natura celor indicate în articolul indicat, ni s-a trasat ca măsură să procedăm la eliminarea deşeurilor identificate în zona de depozitare special amenajată aflată lângă clădirea incineratorului. Termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri se împlineşte la jumătatea lunii februarie 2020, astfel că încă din luna decembrie 2019 subscrisa a luat măsurile pentru ducerea la îndeplinire a măsurii transmise şi este în plin proces de punere în aplicare şi executare a acestor măsuri. Ministrul Mediului nu a făcut altceva decât sa constate că subscrisa este în plin proces de ducere la îndeplinire a măsurilor anterior menţionate, respectiv de eliminare a deşeurilor aflate în zona de depozitare. De asemenea, o dovadă a denaturării informaţiilor prezentate în mediul oniine îlreprezintă şi faptul că acestea sunt însoţite de imagini având ca sursă terţe persoane (Iuliu Andrei Dan), vechi de mai bine de 4 ani de zile, iar nu imagini de la momentul vizitei (întrucât la momentul vizitei nu au putut fi identificate astfel de imagini/ filmări). Menţionăm că împotriva acestuia din urmă (Iuliu Andrei Dan) a fost formulată deja plângere penală de subscrisa tocmai ca urmaie a acţiunilor defăimătoare pe care le întreprinde şi a informaţiilor nereale pe care le publică în spaţiul public", a transmis Eco Burn SRL.

 

Reprezentanţii companiei îi acuză pe jurnaliştii Digi24 că ar fi scos din context declaraţiile date de ministrul Mediului, cu toate că oficialul guvernamental a avut, în zilele celor două controale, şi postări publice pe pagina sa de Facebook, în care a criticat societatea prahoveană.

 "Managementul acestor deșeuri este unul defectuos la incineratorul de la Brazi. Cantitatea de deșeuri medicale care intră pe platformă și ar trebui incinerată este cu mult mai mare decât poate duce acest incinerator, fapt ce atrage o serie de alte anomalii de funcționare și abateri de la lege: depozitare neconformă, incapacitatea de a construi o platformă betonată, etc.", afirmase, explicit, Costel Alexe, într-un mesaj în care mai susţinea şi că "incineratorul de la Brazi nu este la prima abatere, încercând și în trecut să introducă deșeuri neconforme în groapa de deșeuri municipale, deșeuri care în mod legal trebuiau incinerate".

 

Referitor la situaţia apărută la staţia de deşeuri municipale din Boldeşti Scăeni, unde au fost oprite două camioane cu deşeuri venite de la incinerator, reprezentanţii Eco Burn mai spun că încărcătura nu era toxică şi că respectivele deşeuri din interior puteau fi depozitate aici conform prevederilor legale.

 "În ceea ce priveşte camioanele controlate în data de 17.01.2020 la Boldeşti Scăieni, acestea transportau deşeuri de medicamente (cod deşeu 20 01 32, conform HG 856/2002), deşeuri care, în conformitate cu dispoziţiile legale, se pot eliminina şi prin depozitare la groapa de gunoi. Deşi în spaţiul public nu se face distincţie între deşeuri de medicamente şi deşeuri medicale, legislaţia încadrează aceste deşeuri în categorii diferite, supunându-le unor tratamente diferite. Prin intermediul controlului efectuat, reprezentanţii Gărzii de Mediu au dorit să se asigure cu privire la conţinutul încărcăturii, deşi nu existau suspiciuni cu privire la acesta, documentele însoţitoare făcând dovada trasabilităţii şi a conţinutului", se mai arată în comunicatul transmis de Eco Burn SRL.