Protest fără precedent al jurnaliștilor împotriva trustului Realitatea Media

Protest fără precedent al jurnaliștilor împotriva trustului Realitatea Media

Câteva zeci de jurnaliști din întreaga țară au redactat și semnat un protest inedit împotriva trustului Realitatea Media, după ce au fost mințiți de conducerea rețelei naționale de site-uri online, concediați și lăsați fără salariile pe ultimele trei luni. Protestul este adresat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dar va ajunge și la alte organisme și asociații media din țară și din Europa. Conducerea site-urilor a recurs chiar și la amenințări.
Cel puțin 21 de jurnaliști, din 20 de județe ale României, au semnat, până acum, un protest inedit împotriva Trustului Realitatea, după ce au fost concediați în mod dubios și privați de drepturile salariale pe ultimele trei luni, fără prea multe explicații.


JURNALISTA CARMEN DUMITRESCU, AMENINȚATĂ

Ba mai mult, jurnalista Carmen Dumitrescu, din Teleorman, unul dintre cei mai buni jurnaliști care s-au luptat cu supremația lui Liviu Dragnea în acel județ, a fost amenințată de cei care coordonează activitatea rețelei de site-uri.

„Voiam să vă zic că tocmai am fost amenințată de ăia care conduc acum Realitatea. Nu prea înțeleg de ce, că nici n-am făcut încă nimic. Dar mi se pare superb că ei își imaginează că pe mine, dacă mă ameninți, stau în casă și tremur. Practic, dacă vrei să mă activezi cu adevărat, merge perfect să-mi spui că m-am pus cu cine nu trebuie. Nu de alta, dar am un principiu. Întotdeauna știu cu cine mă pun. Am ani de experiență cu Dragnea și d-aia zic”, a scris jurnalista Carmen Dumitrescu pe contul său de Facebook.


Iată protestul jurnaliștilor umiliți de trustul lui Cozmin Gușă:
Către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România
Stimaţi Colegi,
Am hotărât să vă trimitem un semnal public privind starea şi condiţia jurnalistului din România, membru al aşa numitei \"puteri a statului\", perceput de cetăţean ca fiind în serviciul public.
Suntem de vârste şi condiţii diferite, bărbaţi şi femei cu familii şi obligaţii financiare, toţi profesionişti dornici să muncească din greu şi în mod onest pentru informarea corectă a opiniei publice, adevăratul stăpân al unei prese libere.
Menţionăm că niciunul dintre noi nu am fost angajaţi pe criterii politice sau clientelism, nici nu am fost recrutaţi de patronatul vreunui trust de presă de pe holurile Agenţiei unde cerşeam ajutorul de șomaj. Fiecare dintre noi are acumulaţi ani de muncă şi experienţă, iar valoarea competenţelor noastre nu este certificată doar prin diplome sau licenţe ci şi prin recunoaştere publică, notorietate şi respectul cititorilor şi/sau al telespectatorilor noştri.
Timp de mai multe luni am trăit un coşmar ca angajaţi la \"Realitatea\" online, fiind umiliţi şi jigniţi atât de patronat cât mai ales de \"şefi\" fără competenţe sau vocaţie, personaje agresive numite arbitrar în funcţii de conducere, deşi au suferit condamnări penale.
Ne-am făcut datoria şi am furnizat informaţiile solicitate în targeturile agreate, respectând deontologia jurnalistică şi principiile moralei publice. Cu toate acestea, am fost atacaţi şi înjosiţi de noua conducere, impunându-ni-se o politică editorială aberantă, lipsită de logică şi abuzivă, iar când ne-am exprimat opiniile ca profesionişti, menţionând că nu este corectă tabloidizarea şi ducerea site-urilor în zona promiscuităţii, ne-au fost blocate salariile sub pretexte false şi jenante. Am continuat să muncim şi ne-am cerut drepturile cu decenţa jurnalistului a cărui demnitate nu se negociază, iar ca răspuns unii au fost concediaţi abuziv, iar celorlalţi li s-a pus pumnul în gură.

Stimaţi Colegi,

Nu ne-am făcut jurnalişti ca să ne fie pusă botniță, nici să ne gudurăm pe la picioarele şefilor vremelnici. Am ales să fim oameni de presă pentru că noi credem în adevăr şi în nevoia de onestitate în viaţă. Vă cerem să luaţi atitudine şi să vă alăturaţi protestului nostru în care contestăm aservirea presei unor interese oligarhice şi desfiinţarea demnităţii jurnaliştilor.
06.12.2019
Semnatari:
1. Carmen Dumitrescu - Teleorman
2. Mica Svab - Maramureş
3. Vlad Andrei Manolăchescu - Covasna
4. Romeo Dorian Crîşmaru - Mehedinţi
5. Augusta Tesinschii - Sălaj
6. Adrian Tudor - Tulcea
7. Raluca Budusan - Sibiu
8. Maria Mădălina Hârjoghi - Brăila
9. Claudia Toader - Bacău
10. Florin Crăciun - Bacău
11. Dan Bîrjoveanu - Neamț
12. Vlad Călin Dumitrescu - Prahova
13. Dan-Cătălin Predescu - Galați
14. Cristian Lapa - Vaslui
15. Cătălin Stancu - Vrancea
16. Horia Sorin Secli - Harghita
17. Petronel Tudor - Ialomița
18. Paul Marius – Alba
19. Alexandru Vlaicu - Argeș
20. Anca Spânu - Galați
21. Daniel Bâlteanu – Timișoara