Primăria Ploiești ar putea aloca 5% din buget pentru proiecte propuse de ploieșteni

Primăria Ploiești ar putea aloca 5% din buget pentru proiecte propuse de ploieșteni

Consilierii  USRPLUS şi cei ai Partidului Prahova în Acţiune au inițiat un proiect de hotărâre prin care își doresc implementarea unui program de bugetare participativă, ceea ce presupune că ploieștenii pot propune şi vota proiectele pe care le doresc realizate. Regulamentul campaniei, care propune o alocare de 5% din bugetul de investiţii al municipiului, e pus în dezbatere publică.


Proiectul legislativ se află, în prezent, publicat spre dezbatere pe pagina de internet a municipalităţii, înainte de a intra la vot în forul legislativ local.
Dacă va fi aprobat, el va crea un cadru oficial care le va permite ploieştenilor să propună proiecte, în diverse domenii. Va exista o comisie de evaluare, după care proiectele declarate eligibile vor fi publicate online, unde oamenii vor avea posibilitatea să îşi voteze preferatele. Cele mai bune proiecte vor primi finanţare din bugetul local şi vor fi implementate în termen de doi ani, mai prevede regulamentul.


"Ne-am dorit mult să lansăm acest proiect de bugetare participativă şi să implicăm mai mult ploieştenii în luarea deciziilor şi în proiectele de dezvoltare a comunităţii locale. Pentru acest an, propunerea noastră este de asigurare unei finanţări de 5% din bugetul de investiţii. Practic, ploieştenii vor propune proiectele, tot ei vor vota, iar cel mai bun sau cele mai bune, în funcţie de valoare, vor primi finanţare şi vor fi realizate de Primărie", a explicat viceprimarul municipiului Ploieşti, Magdalena Trofin.
Drept urmare, în cazul în care propunerea va fi validată în Consiliul Local Ploiești, autorităţile ploieştene aşteaptă propuneri de proiecte în domeniile Amenajare de spații verzi, locuri de joacă, urbanism, artă stradală; Educație, cultură, ştiință, tineret şi sport; Protecție şi asistență socială; Sănătate; Protecția mediului; Turism; Digitalizare şi smart city.