Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova: Singurul vinovat pentru că s-a oprit apa caldă în Ploiești este cel care nu a plătit apa caldă livrată de o firmă timp de trei luni

Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova: Singurul vinovat pentru că s-a oprit apa caldă în Ploiești este cel care nu a plătit apa caldă livrată de o firmă timp de trei luni

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, a susținut în cadrul unui interviu acordat luni pentru Observatorul Prahovean faptul că decizia firmei de termoficare de a opri de la 1 august alimentarea cu apă caldă în Ploieşti nu a fost motivată de situaţia echipamentelor din CET Brazi, ci de subvenţia neplătită de Primărie. În timp ce municipalitatea reclamă clauze penale în contract şi faptul că ADI-ul, controlat majoritar de CJ, nu a avizat facturile, preşedintele Consiliului Judeţean dă vina pe primar.

"Pe 13 mai, Veolia, care se ocupa de apa caldă în Ploiești, a plecat. După 13 mai a venit o altă societate, GPT, și s-a ocupat de apa caldă în Ploiești. A cumpărat gaze, a plătit cei 300 de salariați preluați de la Veolia și a dat apă în Ploiești în luna mai. În luna iunie, aceeași societate a cumpărat gaze, a plătit salarii la 300 de oameni, a dat apă caldă ploieștenilor. În luna iulie, această societate a procedat la fel. În acest timp, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, țipa ca din gură de șarpe că el nu va plăti facturile, subvenția în speță, pentru apă caldă, deși ploieștenii primeau apă caldă. Acum vă întreb şi eu: Din firma dumneavoastră, cât aţi putea să daţi apă caldă fără să vi se plătească facturile?", a susținut Iulian Dumitrescu.

"Era evident, primarul amenințând şi anunţând tot timpul că n-o să plătească facturile, subvențiile pentru apa caldă a ploieștenilor, livrată de firma respectivă - că lucrul acesta se va încheia și firma va ajunge în incapacitate să mai livreze apă caldă. Deci singurul vinovat pentru că s-a oprit apa caldă în Ploiești este cel care nu a plătit apa caldă livrată de o firmă timp de trei luni, pe banii ei, cu salarii pătite, cu gaze cumpărate. Este vorba despre primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici. Nimeni din orașul acesta nu ar plăti din banii lui timp de trei luni, iar primarul să nu-i plăteacsă facturile de apă caldă. Cât putea să reziste omul ălă? La 1 august nu a mai rezistat și s-a oprit apa caldă. Primarul știa că atunci când omul va opri apa caldă vom fi obligați să reziliem contractul, întrucât acesta prevedea continuitatea livrării de apă caldă pentru ploieșteni. Clauza fermă este că ploieștenii trebuie să aibă apă caldă în continuu și nu putea nimeni să semneze altfel de contract", a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Declaraţiile preşedintelui CJ vin în contextul în care primarul Andrei Volosevici a afirmat în mai multe rânduri că a depus o plângere penală, considerând că ADI Termo Prahova, asociaţia creată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pentru a ţine licitaţia, a introdus în mod ilegal clauze suplimentare în contractul cu operatorul. Primarul a mai explicat şi că facturile ar fi trebuit avizate de aceeaşi asociaţie, lucru care nu s-a întâmplat.

De altfel, tot luni, Primăria Ploieşti a transmis un comunicat de presă în care a detaliat situaţia facturilor primite pentru plata subvenţiei, atât de la operatorul actual, cât şi de la Veolia Energie, care şi-a încheiat activitatea în luna mai, dar mai are bani de încasat.

Iulian Dumitrescu a mai afirmat că, din punctul său de vedere, soluţia pentru a ieşi din această criză este ca administraţia locală să-şi înfiinţeze propriul operator de termoficare, anunţând că în această săptămână Consiliul Judeţean ar urma să adopte o hotărâre prin care să transfere CET Brazi şi reţeaua primară către Primăria Ploieşti.

Dumitrescu a mai susținut că municipalitatea ar trebui să depună actele la Registrul Comerţului pentru înfiinţarea noii societăţi, calculând că din acel moment ar mai dura aproximativ 4-5 zile pentru înfiinţarea ei şi 10-12 zile pentru obţinerea licenţei provizorii de la ANRE.

Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a mai anunțat că noua societate va putea să preia angajaţii de la Termoficare Prahova şi să repună imediat în funcţiune Cazanul 2 din CET.