Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului: Circuitul deșeurilor periculoase era «fentat» de băieții deștepți.... Prahova a fost unul dintre județele cele mai controlate, monitorizate

Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului: Circuitul deșeurilor periculoase era «fentat» de băieții deștepți.... Prahova a fost unul dintre județele cele mai controlate, monitorizate

Deputatul de Prahova Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului, a reacţionat vineri după apariţia unui incident în care au fost implicate două camioane pline cu deşeuri periculoase, lângă Ploieşti. Parlamentarul susţine că în România există un management defectuos al deşeurilor, a explicat cum au încercat în trecut unele firme să ocolească legile şi a cerut sancţiuni pentru vinovaţii din cazul de faţă.

"Managementul defectuos al deșeurilor se dovește, încă o dată, a fi una dintre problemele cele mai grave de mediu, în România. Nu întâmplător am atras atenția, în 2017, asupra acestui pericol, când ecologizarea depozitelor neconforme și asigurarea spațiilor de depozitare erau “rezolvate” de administratori prin incendiere ori acoperire cu pământ, de ochii lumii, iar circuitul deșeurilor periculoase era «fentat» de băieții deștepți... Am ordonat Gărzii de Mediu și Corpului de control al ministrului zeci de acțiuni și m-am dus și personal în numeroase localități din țară pentru a mă asigura că vom reuși să punem punct unor astfel de situații. În paralel, în fiecare regiune a României, specialiștii Ministerului Mediului au avut întâlniri de lucru cu toți factorii responsabili de gestionarea deșeurilor din absolut toate județele, pentru a înțelege regulile europene pe care le avem de respectat, în beneficiul sănătății noastre și a mediului, dar și al economiei, pentru că, de fapt, prin colectare separată și reciclare, deșeul devine o resursă", a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu într-un mesaj publicat astăzi pe pagina de Facebook.

Reacţia vine după ce, vineri dimineaţă, Garda de Mediu a oprit în trafic două camioane pline cu deşeuri medicale, încadrate ca deşeuri periculoase. Acestea proveneau de la incineratorul de deşeuri al EcoBurn de la Brazi şi ar fi urmat să ajungă, contrar reglementărilor, la rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, a anunţat actualul ministru al Mediului. În urma acestui incident, Graţiela Gavrilescu a solicitat public sancţiuni exemplare.

"Prahova a fost unul dintre județele cele mai controlate, monitorizate, informate, sprijinite, încurajate și chiar și sancționate pentru că mi-am dorit din suflet ca județul meu să fie un etalon în domeniul corectei gestionări a deșeurilor! Se pare că nu a fost destul sau că unii au respirat ușurați că au scăpat de mine și își fac de cap! Altfel ce pot înțelege din informațiile din presa de azi? Dacă situația se confirmă, sunt prima care cere pedepse maxime pentru toți cei vinovați!", a conchis Graţiela Gavrilescu.