FOTO Patru autospeciale noi achiziționate cu fonduri UE au ajuns la ISU Prahova

FOTO Patru autospeciale noi achiziționate cu fonduri UE au ajuns la ISU Prahova

Parcul auto al ISU Prahova a fost completat cu patru autospeciale de ultimă generație, achiziționate prin atragerea unor fonduri externe nerambursabile semnificative de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Acestea au fost prezentate în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanții Prefecturii Prahova și Consiliului Județean Prahova, instituție care de altfel a spijinit financiar inspectoratul pentru achiziționarea acestor autospeciale.

Comandantul ISU Prahova, col. Nicolae Tudoroiu, a arătat importanța noilor dotări de care dispun salvatorii prahoveni, chiar dacă, deocamdată, achizițiile nu au reușit să înlocuiască, în totalitate, tehnica veche cu care trebuie să se descurce în continuare la unele intervenții.

“Partea de îmbunătățire și modernizare tehnică de intervenție rămâne o prioritate, deoarece încă avem subunități în județul Prahova unde ne desfășurăm activitatea cu autospeciale și echipamente de mult depășite și ieșite din perioada de utilizare. Cele patru autospeciale ating patru segmente diferite, de la activitatea pompierilor – stingere cu apă și spumă, prima ajutor, neonatologie – o componentă nouă în misiunile noastre și o autoscară care are un regim de lucru la o înălțime la 45 de metri, dar cu utilizări complexe, inclusiv pentru salvarea din luciul apelor sau la cote de până la -8,5 m”, a declarat comandantul ISU Prahova.

Autospeciala de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, ajunsă la Prahova, în valoare de aproape 1,7 milioane de lei, este una dintre primele 10 livrate din totalul celor 200 de același tip care au fost sau vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020. La Ploiești au mai ajuns și o autospecială de tip neonatologic (888.000 lei) dotată cu incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult; o autoplatformă hidraulică de intervenție și salvare de la înălțimea de 45 m (865.000 de euro); o autospecială de transport victime multiple (958.000 lei) care poate prelua simultan două persoane cu urgență medicală de cod roșu, patru persoane cu urgență de cod galben sau șase persoane cu afecțiuni de cod verde., dar și persoane supraponderale, la fel cum poate asigura transportul persoanelor de la și la locul intervenției, respectiv evacuarea și relocarea persoanelor din zone de risc.

La evenimentul de vineri au luat parte și reprezentanți ai administrației județene, care au subliniat cât de importante sunt eforturile în sensul dotării și pregătirii structurilor pentru situații de urgență din Prahova, ținând cont de provocările din ultima vreme, care încep cu fenomenele meteo extreme și continua cu numeroasele incendii de vegetație ce pun în pericol bunuri și vieți.

“Resursa materială și resursa umană fac diferența, de multe ori, între viață și moarte. În județul nostru, niciuna dintre ele nu este la capacitate maximă, cunoaștem acest lucru, dar realitatea este că, spre deosebire de alte județe, Prahova este și va rămâne un etalon. Traversăm o perioadă grea, inclusiv din cauza schimbărilor climatice, și ne confruntăm cu fenomene care ne obligă să lucrăm foarte aproape. Au fost cele mai multe hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în ultimul an. Știți foarte bine că am fost «campioni» la incendii de vegetație uscată. Acest lucru este cauzat de structura, relieful, populația foarte numeroasă a județului. De fiecare dată, pompierii au făcut față cu brio și au demonstrat că fac parte dintr-o structură impecabilă. Este adevărat că nu suntem la capacitatea dorită, dar ce vedeți astăzi veți mai vedea, cu siguranță utilajele învechite vor dispărea și vor fi înlocuite, iar dumneavoastră veți avea niște condiții de lucru decente”, le-a transmis pompierilor subprefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu.

La rândul său, vicepreședintele CJ Prahova, Cristian Apostol, a anunțat că instituția pe care o reprezintă a avut deja discuții cu conducerea ISU, pentru acordarea unui sprijin mai consistent pentru partea de logistică.