Comisarul șef Marian Iorga, înlocuit de la conducerea IJP Prahova. Este cercetat de DNA pentru luare de mită

Comisarul șef Marian Iorga, înlocuit de la conducerea IJP Prahova. Este cercetat de DNA pentru luare de mită

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, vineri, că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Marian Iorga, cel care era împuternicit ca șef al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, față de acesta fiind luată și măsura controlului judiciar pentru luare de mită. MAI a anunțat, la scurt timp după aceea, că Marian Iorga a fost înlocuit din funcție.

 “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data 8 iulie 2021, față de inculpatul IORGA MARIAN, la data faptelor inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție (I.P.J.) Călărași, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de luare de mită.

Între obligațiile impuse prin controlul judiciar față de  inculpat se află interdicția de a părăsi țara și  interdicția de a comunica, direct sau indirect, pe vreo cale, cu anumite persoane menționate în ordonanță.

În ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar  se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași, la data de 29 aprilie 2017, ar fi primit un ceas de lux, în valoare de 4.350 lei, de la o persoană (suspect în cauză), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana o formulase anterior.

Inculpatului li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală față de o persoană fizică fără calitate specială, pentru infracțiunea de dare de mită.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019” este comunicatul transmis de DNA.

Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, la scurt timp după aceea că, “ministrul Afacerilor Interne a dispus încetarea împuternicirii acestuia din funcția de inspector șef”, iar “ofițerul a fost pus la dispoziția Inspectoratului General al Poliției Române. Pe perioada punerii la dispoziție, comisarul-șef de poliție va primi sarcini profesionale în zona de suport administrativ”.

Comisarul șef Ginel Preda preia conducerea IJP Prahova

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, vineri, cine preia conducerea IJP Prahova și cine va exercita în continuare funcția de conducere a IJP Călărași. “În urma încetării împuternicirii ofițerului care exercita funcția de inspector șef al I.P.J. Prahova și având în vedere punerea acestuia la dispoziție, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele: