Aurelian Costache, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, despre discuţiile purtate cu fanii Petrolului Ploieşti


8 noiembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat colegilor de la Ziarul Incomod, colonelul Aurelian Costache, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, a discutat şi despre discuţiile pe care acestea le-a purtat cu fanii Petrolului Ploieşti pe tema show-urilor pirotehnice de pe stadioane.  

”Românul are focul în suflet, în general, eu aşa le-am spus tot timpul, la toate întâlnirile pe care le-am avut. Facem tot timpul comparaţie cu ce se întâmplă pe alte stadioane, dar niciodată nu ne gândim la legislaţia aplicată în domeniu. Pentru noi, la acest moment, este interzisă prin Legea 126 desfăşurarea oricărei operaţiuni cu materiale pirotehnice fără drept, de persoane neautorizate. Acum, spectacolele pirotehnice organizate de firme nu mai aduc focul aproape de suporteri, nu-l mai simt. Acum, legat de meciurile de fotbal, despre asta vorbim, organizatorul competiţiei respective, poate fi Federaţia, sau Liga Profesionistă, interzice şi în toate regulamentele este interzisă folosirea mijloacelor pirotehnice. De aici această chestiune. Noi am avut nenumărate întâlniri, instituţia pe care o reprezint nu se mai ocupă de ligile inferioare de fotbal, ne ocupăm de Liga I, Arena Naţională, dar am lucrat cu echipa locală, cu suporterii echipei locale, din 2011 de când au promovat şi cunoaştem toate frământările, ca să zic aşa, şi lucrul acesta îl transmiteam în cadrul întâlnirilor: că Jandarmeria nu vine la stadion şi nu are interes în a nu se disputa meciul respectiv, a nu se desfăşura partida în cauză. Dar, ce se întâmplă? Un exemplu, simplu, într-o peluză cu 2.500-3.000 de oameni, îmi amintesc de perioadele bune când Petrolul juca în UEFA League şi aveam aici Dinamo Zagreb, Swansea, într-o peluză cu 3.000 de oameni, nişte oameni bine intenţionaţi de acolo promovează sau doresc să transmită un mesaj, o pânză foarte mare, vopsită. Sub acea pânză, doi, trei, cinci, şase, folosesc mijloace pirotehnice. Le spuneam tot timpul: ce se întâmplă dacă focul acesta se extinde asupra acelei pânze care de multe ori avea dimensiuni de zeci de metri lungime şi cum reuşim ca cei care sunt sub acea pânză să se simtă în siguranţă acolo? Noi şi organizatorul, în primul rând, ar trebui să asigure protecţia tuturor celor care participă la eveniment, dar noi suntem acolo să ne asigurăm că organizatorul respectă legea. De aceea, e greu de folosit individual, hai să luăm o torţă şi să o aprindem pe stadion. Ai aprins o torţă, eşti oprit la ieşire, ţi se întocmeşte documentul, interdicţia… Acum că vorbim de fotbal, Ploieştiul are un bazin de suporteri pe care îi cunoaştem, şi noi suntem suporterii Petrolului şi eu ţin cu Petrolul de mic copil, tata mă ducea la meciuri de fotbal şi am crescut pe acest stadion, dar trebuie să înţelegem, aşa cum spuneam la început, că trebuie să ne exercităm drepturile şi libertăţile fără a-i deranja pe ceilalţi şi fără a le pune în pericol viaţa. Totul e bine şi frumos, dar după ce se întâmplă lucruri, vedeţi, lumea începe să… „dacă autorităţile statului îşi făceau treaba într-o anumită situaţie, se întâmpla chestiunea aia?” Suntem puşi acolo să veghem ca legea să se aplice”, a susţinut colonelul Aurelian Costache.

Citeşte interviul integral pe Ziarul Incomod.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(138 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitaterss
Share on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 22 februarie 2019
Statistii deprahova