Scandal în cazul maşinii ”M..E PSD”. Poliţia a confiscat plăcuţele de înmatriculare fără a avea o bază legală


30 iulie 2018

Scandalul pe tema plăcuţelor de înmatriculare cu numărul M..EPSD este pe departe de a se încheia. Decizia Poliţiei Române de a-l sancţiona pe Răzvan Ştefănescu, celebrul şofer al unui Audi înmatriculat în Suedia cu numerele respective se pare că a fost una în afara legi.

Poliţia rutieră din Bucureşti a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancţiona pe şoferul maşinii cu numărul M..E PSD, o Convenţie ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componenţă neapărat şi cifre. Poliţiştii reclamau că utilizarea numărului folosit de maşina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenţie, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenţie a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.

Ce spune Poliţia rutieră în comunicatul de luni:

”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date”.

Şi comisarul Andrei Linţa, directorul centrului de cooperare poliţinească internaţională, a reluat luni într-o conferinţă de presă acest argument. Întrebat direct despre modificarea Convenţiei, în sensul permiterii numerelor de înmatriculare formate doar din litere, Linţa a evitat un răspuns, dând senzaţia că nu cunoaşte subiectul.

Cum a fost modificată Convenţia de la Viena:

În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenţiei, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre şi litere. Practic, Belgia a vrut să adauge şi posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

Ce spune Ambasada Suediei de la Bucureşti

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook Ambasada Suediei la Bucureşti dezminte informaţiile apărute în presa românească, conform cărora plăcuţele personalizate de înmatriculare din Suedia nu ar fi permise în afara graniţelor statului nordic.

„În acest weekend, câteva site-uri din presa românească au spus că plăcuţele de înmatriculare personalizate suedeze nu sunt permise în afara graniţelor Suediei. Aceste informaţii făceau referire la o maşină înmatriculată în Suedia, cu plăcuţe de maşină personalizate, care a fost în centrul atenţiei presei în ultimele săptămâni. Articolele s-au răspândit pe canalele social media şi prin intermediul unor site-uri de presă care nu au verificat corectitudinea informaţiei. Ulterior,  unele dintre site-uri şi-au şters sau modificat respectivele articole.

Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoţite de documentele oficiale atât ale plăcuţelor originale, cât şi ale celor personalizate”, a scris Ambasada Suediei.

Singurul semn de întrebare este dacă modificarea Convenţiei mai trebuia transpusă printr-o lege internă de ratificare. Potrivit unor jurişti consultaţi de G4Media.ro, nu mai era nevoie de ratificarea modificării, mai ales că România a fost reprezentată la şedinţa în care s-a operat modificarea la Convenţie.

De regulă, orice modificare la o convenţie devine opozabilă statelor membre şi automat li se aplică, au declarat alţi jurişti pentru G4Media.ro.

Până la clarificarea acestei situaţii, Răzvan Ştefănescu s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unei maşini fără a avea înmatrimaculare valabilă în România, dar şi cu permisul suspendat şi plăcuţele de înmatriculare confiscate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(75 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateShare on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 22 februarie 2019
Statistii deprahova