Reacţia ministrului Transporturilor în cazul pasarelei care s-a prăbuşit la Gara de Vest


21 februarie 2018

Alertă miercuri dimineaţa la Ploieşti, unde o pasarelă de metal, veche de aproape 50 de ani, care susţinea conducte de termoficare, s-a prăbuşit dintr-o dată peste 5 linii de cale ferată, la Gara de Vest.

La ora 7 şi 17 minute s-a auzit un zgomot extrem de puternic. Nişte oameni sărmani, care şi-au făcut adăpost în apropierea gării, au văzut cum peste căile ferate cădea pasarela, grea de peste 10 tone. Noroc că niciun tren nu trecea atunci pe sub ea.

Zona a fost rapid împânzită de echipaje de urgenţă de la poliţie, pompieri, ambulanţă, CFR şi societatea de termoficare.

Pasarela metalică, lungă de 15 metri şi grea de peste 10 tone, a devenit un obstacol de nedepăşit. Grindă metalică a retezat în cădere cablurile de înalta tensiune prin care trec 27 de mii de W şi care alimentează locomotivele electrice ale trenurilor care fac legătură între Ardeal şi Capitala României.

Pasarela a fost construită acum aproape 5 decenii pentru a susţine conductele de termoficare ale municipiului Ploieşti. Aici se urcau muncitorii pentru mentenanţă şi intervenţîi în caz de avarie. În timp, peste grindă metalică a căzut apă şi zăpadă şi a ruginit. Din cauza presiunii şi a greutăţii, a cedat. Din fericire, conductele au rămas întregi. Reprezentanţîi societăţii de termoficare spun că întreagă reţea este inspectată şi revizuită anual.

 “Cred că e din anii ’70-’80, de când s-a construit este magistrala care alimentează partea de sud a oraşului, nu este afectată furnizarea de agent termic.”, a precizat  Mihai Dogaru, directorul Veolia Energie Prahova.

În acelaşi timp, şi cei de la CFR ar fi trebuit să se intereseze de starea pasarelei, pe sub care zilnic trec zeci de trenuri. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova susţine că va verifică toate instalaţiile de pe calea ferată şi îi mulţumeşte celui de sus.

„Din fericire nu a fost un accident, îl tratez ca pe un noroc pentru cei ale căror vieţi ar fi fost riscate. Vom cere CFR să inventarieze şi să intre în contact mai direct cu deţinătorii de astfel de infrastructură”, a spus Lucian Şova.

„Intervenţia a fost făcută de CFR Infrastructură pentru a repune în circulaţie repede - şi asta s-a întâmplat destul de bine, în cinci ore, au răspuns satisfăcător la această exigenţă. Nu vreau să iau apărarea nimănui, o diferenţă de politică managerială trebuie să se întâmple. Nu mi-ar sta bine nici să fac acuzaţii fără suport legal corespunzător. Pe de altă parte, mulţumesc lui Dumnezeu că s-a întâmplat asta fără consecinţe asupra integrităţii persoanelor şi din păcate doar cu consecinţe materiale. Va fi o învăţătură pentru mine şi pentru cei de la calea ferată”, a adăugat el.

„S-a deschis un dosar de urmărire penală in rem care va conduce la concluzii cu privire la responsabilităţile administrative şi penale”, a mai spus ministrul.

Pentru a elibera liniile de cale ferate, echipajele de intervenţie au tăiat pasarela.

Începând cu 7 şi jumătate dimineaţă, mai multe trenuri care veneau dinspre Ardeal către Bucureşti au rămas blocate în câteva gări. Iar din Gara de Nord a Bucureştiului n-au mai plecat 3 garnituri. Însumate, toate aceste întârzieri depăşesc câteva sute de ore.

Mai bine de 5 ore, traficul feroviar a fost complet blocat. Responsabilii CFR au hotărât că pasagerii să fie duşi cu autocarul până la staţia Buda, de unde şi-au continuat călătoria cu trenul. Acum în zona se poate circulă doar cu locomotivă diesel, pe două linii.

 În acest caz, Poliţia Prahova a deschis un dosar de cercetare pentru infracţiuni contra siguranţei feroviare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(50 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateShare on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook
Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 21 ianuarie 2019
Statistii deprahova