Comisia de anchetă: Băsescu şi Boc au favorizat fraudarea alegerilor în 2009


6 septembrie 2017

Instituţia prezidenţală condusă de Traian Băsescu şi Guvernul condus de Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 în avantajul candidatului Traian Băsescu, se arată în raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009. Potrivit documentului citat, diferenţa dintre candidaţii din turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost atât de mică încât acţiunile lor au influenţat rezultatul scrutinului, iar SRI şi DNA au favorizat ascunderea faptelor. Printre acuzaţiile aduse Executivului Boc se numără şi faptul că a convocat o şedinţă de Guvern pentru a schimba din funcţie şefi de instituţii "noaptea ca hoţii". Raportul comisiei de anchetă a fost adoptat în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi.
 

"Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege", se arată în concluziile raportului Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009. De asemenea, membrii comisiei au concluzionat că "amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor.

În document se mai precizează că raportul va fi trimis către instituţiile competente "pentru ca acestea să acţioneze potrivit competenţelor legale".

"Numai Parchetul General de la pe lângă ICCJ, poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu", se arată în raport.

În cazul fostului premier Emil Boc decizia îi aparţile preşedintelui Klaus Ionahhis.

"Deoarece faptele sunt săvârşite de foşti membri ai Guvernului în exerciţiul funcţie lor, sunt aplicabile prevederile tezei I a alin. (2) al art. 109 din Constituţia României şi al DCCR 207/2008, astfel că rămâne la latitudinea preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai Guvernului care nu au în prezent calitate de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă", se mai arată în documentul comisiei.

Membrii Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009 menţionează în raport că ministrul PSD al Internelor, Dan Nica, a fost revocat din funţie înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009, cu intenţia fraudării votului. Mai exact, susţin aceştia, Dan Nica a fost revocat, după ce ar fi acuzat PD că pregăteşte autocare pentru turism electoral, iar Traian Băsescu a semnat imediat decretul, înlocuindu-l pe Nica cu Vasile Blaga. Raportul menţionează şi înlocuirea ulterioară a tuturor miniştrilor PSD cu miniştri PD.

"Instituţia prezidenţială reprezentată de Traian Băsescu (fost preşedinte al PD) a revocat la propunerea premierului Emil Boc (care deţinea şi funcţia de preşedinte PD) pe domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor, iar guvernul condus de Emil Boc a înlocuit în aceeaşi zi 20 de prefecţi cu persoane propuse de Vasile Blaga lider important al PD", se arată în raport.

"În aceeaşi dată 01.10.2009, premierul Emil Boc convoacă şedinţa de guvern care are loc începând cu ora 19.00 (imediat după apusul soarelui, "noaptea ca hoţii" !)", acuză membrii Comisiei.

Membrii comisiei au constatat mai multe "posibile infracţiuni":

1. Constituirea unui grup infracţional organizat (prevăzută în VCP la Art. 323, Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni şi în NCP la Art. 367, Constituirea unui grup infracţional organizat) în vederea comiterii de infracţiuni electorale.

Astfel, Preşedintele României - Traian Băsescu- , împreună cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc - şi cu ceilalţi membri ai Guvernului României - Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă - , s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni care să aibă drept consecinţă favorizarea comiterii de infracţiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu.

2. Falsul intelectual (infracţiune prevăzută în VCP la Art. 289 şi în NCP la Art. 321)

Cu prilejul emiterii de către preşedintelui României a decretului nr.1358/2009, acesta a inserat date nereale:

- Afirmaţia că domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor ar fi fost demis este falsă şi contrazisă chiar de decretul nr.1357.

- Afirmaţia că domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor ar fi fost demis este falsă deoarece în momentul emiterii decretului nr.1358, decretul nr. 1357 nu exista nefiind publicat. (vezi punctul 2).Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/comisia-de-ancheta-a-alegerilor-din-2009-traian-basescu-si-emil-boc-acuzati-de-favorizarea-fraudarii-prezentialelor_374863.html#ixzz4rveL8FEU


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(17 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitaterss
Share on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2018 deprahova
Actualizat: 10 decembrie 2018
Statistii deprahova