Cultura şi arta au căpătat valenţe noi la Comarnic


26 septembrie 2018

În anul Centenarului Marii Uniri, 2018, cultura şi arta au căpătat valenţe noi la Comarnic. După mulţi ani, acest domeniu a fost readus pe piedestalul binemeritat, iar la mijloc de iulie, în poiana vechiului Schit Lespezi de la Posada, trei zile au fost dedicate culturii, artei şi talentului. Evenimentul a fost posibil datorită implicării Primăriei Comarnic, prin edilul local Sorin Nicolae Popa, şi a Asociaţiei Culturale ”Lespezi-2004” Comarnic, coordonată de poetul Vasile Ioan Ciutacu, asociaţie a cărei înfiinţare este strâns legată de Schitul Lespezi.

Scriitori, artişti plastici, dansatori, păstrători de tradiţie, cu toţii şi-au unit măiestria pentru a celebra poezia adevărată, frumuseţea, folclorul.  Manifestările au fost organizate în jurul primei ediţii a Concursului Internaţional de Poezie ”Martha Bibescu”, dedicat tinerilor poeţi încă nepublicaţi. Juriul concursului, format din scriitori de seamă: Florin Dochia, Viorel Dinescu şi Raul Sebastian Baz, a desemnat câştigătoare două tinere poete, pe cât de apropiate de vârstă, pe atât de diferite ca stil şi abordare. Este vorba despre Maria Daniela Postelnicu, din Bucureşti şi Andreea Elena Chiriac, din comuna Dumbrăveni, jud. Suceava.

Iar după o vară culturală sărbătorită la Comarnic, toamna a adus, pentru una dintre câştigătoarele concursului de poezie, încununarea succesului, chiar pe domeniul de la Posada al celei care a patronat evenimentul cultural, Martha Bibescu. Astfel, pe 22 Septembrie 2018, la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor Posada, a avut loc lansarea volumului de poezie ”A fi”, semnat de Maria Daniela Postelnicu şi publicat cu sprijinul autorităţilor locale din Comarnic. Sâmbăta a fost una de excepţie pentru cei prezenţi, care au fost delectaţi cu momente literare, de poezie adevărată, recital de flaut şi un superb concert folk susţinut de Corala „Martha Bibescu” Comarnic, condusă de prof. Florin Bârsan. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Asociaţiei Culturale Direcţia 9, patronată de poetul Adrian Suciu, susţinătorii câştigătoarei concursului; Florin Dochia, cunoscut scriitor, jurnalist, membru al juriului concursului de poezie desăşurat la Comarnic şi redactorul volumului câştigător; Ştefan Al. Saşa -  poet, epigramist şi muzician recunoscut; Liana Cosma, talentată interpretă de muzică folk, profesori, elevi, cititori, iubitori de cultură.

Tânăra poetă din Bucureşti, Maria Daniela Postelnicu, şi-a văzut astfel visul împlinit chiar aici, la Comarnic, pe tărâmul atât de iubit de Martha Bibescu: acela de a-şi putea pune semnătura pe volumul său de debut în poezie.  


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(28 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateShare on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 22 februarie 2019
Statistii deprahova