Picturile lui Grigorescu din Mănăstirea Zamfira, salvate de Consiliul Judeţean Prahova


11 august 2017

Beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Prahova, Parohia Lipăneşti va implementa în cel mai scurt timp un proiect pe fonduri europene menit să modernizeze şi consolideze mănăstirea Zamfira.

Conform preşedintelui Bogdan Toader valoarea investiţiilor care vor avea loc în lăcaşul de cult aflat în comuna prahoveană Lipăneşti se ridică la aproape 20 de milioane de lei.

Mănăstirea Zamfirea este un punct turistic important deoarece se numără printre puţinele lăcaşe de cult care adăpostesc picturi murale ale marelui pictor Nicolae Grigorescu.

Iniţiativa parohiei şi a Consiliului Judeţean Prahova vine în contextul în care,  în ultimii ani, starea clădirii s-a degradat vizibil, existând inclusiv riscul ca pictura să se deterioreze din cauza infiltraţiilor de apă.

 Proiectul european a fost depus de către parohie, iar Consiliul Judeţean Prahova este partener, asigurând cofinanţarea de 2%.

"Parohia a depus proiectul, iar Consiliul Judeţean este partener, urmând să asigure o cotă de cofinanţare de 2%. Am luat această decizie pentru că este vorba despre un monument important în Prahova, în care se află şi picturi realizate de Nicolae Grigorescu. Am fost informaţi că sunt şanse mari ca săptămâna viitoare să se semneze contractul de finanţare", a explicat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.

 

Proiectul prevede consolidarea şi restaurarea clădirii şi punerea în valoare a picturii lui Grigorescu. Valoarea totală este estimată la 19,73 milioane de lei, dintre care 19,3 milioane de lei ar putea fi alocarea financiară nerambursabilă de la UE.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(2708 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitaterss
Share on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2018 deprahova
Actualizat: 10 decembrie 2018
Statistii deprahova