Totul despre majorarea tarifului gigacaloriei la Ploieşti. În spatele luptelor politice există un singur câştigător: Veolia Energie VIDEO


1 februarie 2019

Scandal monstru în şedinţa Consiliului Local Ploieşti pe tema majorării tarifului la gigacalorie. Forul legislativ ploieştean, prin votul majorităţii PSD-ALDE, a aprobat în şedinţa de joi majorarea tarifului pentru termoficare şi apă caldă, majorare care va fi suportată de municipalitate.


Noul tarif aprobat va fi de 237,4 lei pe gigacalorie fără TVA, adică va ajunge, când adăugăm şi această taxă, la o valoare de 282,5 lei.
Totuşi, cei racordaţi la sistemul de termoficare vor plăti ca până acum suma de 186,97 lei, fără TVA, adică aproximativ 222,5 lei cu tot cu TVA.
Ce-i drept, este un tarif mai mare decât în perioada sezonului rece 2017-2018, atunci când ploieştenii plăteau 159,29 lei/Gcal fără TVA, adică 189, 55 lei/Gcal cu TVA, diferenţa fiind suportată de către executiv, lucru care nu s-a mai întâmplat şi în această iarnă, fără un anunţ prealabil al municipalităţii.


Într-o altă ordine de idei, noul tarif de 282,5 lei nu se va aplica imediat. Potrivit unui amendament propus de către consilierul social democrat George Botez şi aprobat de majoritate, această valoare va intra în vigoare după aprobarea bugetului local, din prima zi a următoarei luni. Estimarea în momentul de faţă este că bugetul Ploieştiului ar urma să fie aprobat în martie, ceea ce ar însemna că noul tarif pentru gigacalorie se va aplica din aprilie, deci după trecerea sezonului rece şi, coincidenţă sau nu, fix pe ultimele zile ale contractului cu Veolia Energie, care expiră tot în aprilie.


Cu toate, aceste nu este foarte clar când va intra în vigoare noul preţ, aşa cum nu este clar nici ce fonduri va avea la dispoziţie administraţia locală pentru plata respectivei subvenţii.


Dezbaterile aprinse pe această temă au durat circa două ore, degenerând în mai multe rânduri, când s-a ajuns inclusiv la înjurături.
La şedinţă au participat şi zeci de ploieşteni, majoritatea preşedinţi sau administratori de asociaţii de proprietari, care au răspuns apelului public lansat acum câteva zile de primarul Dobre şi au solicitat scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, însă proiectul a rămas şi a fost validat, însă cu amendamentul ca municipalitatea să suporte noua majorare.

Acelaşi amendament mai spune şi că, pe timp de iarnă, Primăria Ploieşti va acorda o subvenţie, astfel încât cetăţenii să plătească pentru gigacalorie aceeaşi valoare de până acum, de aproape 187 de lei fără TVA. 

Rămâne de văzut dacă în afara sezonului rece preţul la apă caldă va fi 282,5 lei/Gcal. 

Totodată, în sală a fost prezent şi Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, cel care a participat la şedinţa Consiliului Local Ploieşti în calitate de invitat deoarece instituţia pe care o coordonează deţine sistemul de producţie al agentului termic. În timp ce încerca să explice motivul pentru care este inevitabilă majorarea tarifului, liderul executivului judeţean a avut un schimb de replici dure cu reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Prafova.

 

În timpul dezbaterilor aprinse au existat mai multe contre între reprezentanţii PNL şi cei ai coaliţiei majoritare de la PSD şi ALDE, care s-au acuzat reciproc de dezinformare sau de politizarea discuţiei.
Diferenţa până la noul preţ va fi acoperită de la bugetul local. Propunerea a fost criticată de primarul Dobre, care a catalogat-o ca o "amăgire" lansată de grupul PSD, având în vedere că încă nu se ştie ce venituri va avea instituţia în 2019 şi dacă îşi va permite să suporte această subvenţie, la care se renunţase anul trecut tot din raţiuni financiare.
"Este o amăgire, pentru că, pe noua propunere bugetară a Guvernului, noi nu ştim dacă vom putea susţine ce s-a stabilit acolo", a comentat primarul Adrian Dobre.
În replică, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova,  a scris pe pagina de Facebook faptul că nu primarul Dobre nu face decât să mintă ploieştenii, riscând astfel ca aproximativ 122.000 de persoane racordate la sistemul de termoficare să rămână fără apă caldă şi căldură.
”Eu nu îmi asum riscul de a rămâne 55.000 de apartamente, adică aproximativ 122.000 de locuitori din Ploieşti fără apă caldă, de aceea vin cu propunerea de a se menţine preţul actual până când se va putea susţine din bugetul local subvenţionarea preţului gigacaloriei, astfel încât tariful către cetăţean să rămână acelaşi!
Am participat, astăzi, la şedinţa Consiliului Local Ploieşti, unde pe ordinea de zi s-a aflat un subiect care îi interesează mai mult de jumătate dintre locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ – alimentarea cu energie termică. Tocmai de aceea, am ţinut să fiu de faţă la această şedinţă, pentru a le explica ploieştenilor situaţia reală a sistemului de termoficare, cu hibele sale, dar să şi fac unele precizări.
Pentru că exista riscul ca ploieştenii racordaţi la reţeaua publică să rămână fără apă caldă şi fără căldură şi ţinând cont de faptul că preţul gigacaloriei nu mai fusese modificat din anul 2011, în condiţiile în care Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a avizat o creştere de tarif la Ploieşti, astăzi s-a găsit o soluţie de compromis benefică pentru ploieşteni. Chiar dacă preţul de producţie a gigacaloriei va creşte, cetăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor fi afectaţi în niciun fel, ci vor plăti acelaşi tarif al gigacaloriei cu cel actual, respectiv 186,97 de lei plus TVA.
Repet, adoptarea hotărârii de astăzi privitoare la creşterea preţului de producţie a gigacaloriei la Ploieşti nu va afecta deloc locuitorii oraşului. Dau aici un singur exemplu, municipiul Bucureşti, unde gigacaloria costă 430 de lei, însă unde locuitorii racordaţi la reţeaua publică de termoficare plătesc circa 130 de lei, restul fiind suportat prin subvenţii de către Primăria Capitalei.
Faptul că, la Ploieşti, primarul Dobre încearcă să arunce vina pe guvernanţi pentru lipsa sa de coerenţă şi pentru lipsa măsurilor care să le facă viaţa mai uşoară locuitorilor acestui oraş denotă că – deşi mai este ceva vreme până la campania electorală din vara anului 2020 – nu se gândeşte decât la cum să mintă ploieştenii şi cum să se justifice în faţa acestora pentru inactivitatea sa, deja cronică, în fruntea Executivului celui mai mare oraş al judeţului Prahova.
Am asistat astăzi la ieşirile complet necontrolate ale unui primar care nu ştie sau nu vrea să colaboreze pentru binele cetăţenilor pe care îi reprezintă şi pentru care este obligat să găsească soluţii la problemele stringente ale oraşului. Istericalele cu care ne-a obişnuit deja primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, pun la îndoială capacitatea acestuia de a mai gândi clar ceea ce trebuie să facă pentru ploieşteni”, a scris  Bogdan Toader pe pagina personală de Facebook.

În tot acest scandal există un singur învingător, Veolia Energie. Să nu uităm că în afară de această majorare, societatea de termoficare din Ploieşti a beneficiat de mai multe ori de sprijinul autorităţilor locale.

Atât în 2017, cât şi în 2018, autorităţile publice locale au plătit de la bugetul local o parte dintre pierderile înregistrate în perioada 2014-2018 de operatorul sistemului de termoficare. Concret, Veolia Energie a încasat din bugetul local aproximativ 31 milioane lei. Ce-i drept, aşa prevedea contractul semnat în 2004, cum de altfel prevede şi faptul ca tariful să fie majorat.

Însă contractul prevedea şi ca Veolia Energie să investească în sistemul de termoficare. Dacă au respectat sau nu contractul, rămâne de văzut. Un lucru este cunoscut! Pierderile înregistrate pe reţeaua principală de transport al agentului termic sunt de aproximativ 40%, pierderi pe care le suportă ploieştenii.

În rest, primarul Adrian Dobre profită de această situaţie şi o foloseşte în scop electoral, în timp ce social-democraţii îşi asumă această majorare, susţinând că altă variantă nu există în momentul de faţă pentru a elimina riscul ca ploieştenii să nu rămână fără apă caldă şi caldură.

Rămâne o singură întrebare; Ce se va întâmpla din aprilie, atunci când expiră contractul cu Veolia Energie? Noi pariem că va fi prelungit contractul pentru o perioadă bună de timp, chiar cu susţinerea lui Adrian Dobre, cel care în prezent, în scop electoral, a fost cel mai aprig contestatar al acestei societăţi. 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(224 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitaterss
Share on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 22 februarie 2019
Statistii deprahova