Lupte politice de nedescris într-o comuna prahoveană după moartea primarului. Localitatea riscă să rămână fără conducere administrativă


9 ianuarie 2019

Situaţie nemaiîntâlnită într-o localitate din judeţul Prahova şi nu numai! Comuna Gura Vitioarei riscă să rămână fără conducere administrativă  după ce localitatea a rămas fără primar, care a decedat anul trecut, iar acum riscă să rămână şi fără Consiliu Local.

Prefectura Prahova a transmis marţi o cerere de chemare în judecată, pentru constatarea dizolvării forului legislativ din cauză că nu s-a mai întrunit din luna noiembrie. Asta după mai multe excluderi şi demisii! Haosul în Consiliul Local al comunei Gura Vitioara s-a creat din cauza luptelor politice pentru funcţia de viceprimar.  Practic lipsa întrunirii Consiliului Local duce automat la dizolvarea acestui for, ceea ce va duce de la sine şi la vacantarea funcţiei de viceprimar, acesta fiind ales din rândul consilierilor.

În cazul în care se va întâmpla acest lucru, atribuţiile ar trebui să fie preluate de secretarul localităţii! Numai că şi această funcţie este incertă, dat fiind faptul că funcţionarul public respectiv este cercetat penal. Practic, o eventuală trimitere în judecată a lui ar duce, automat, la suspendarea exercitării funcţiei, scenariu în care cu adevărat nimeni nu va mai avea cum să conducă Primăria.

Potrivit  prefectului Mădălina Lupea, dizolvarea acestui for legislativ se poate face doar printr-o sentinţă judecătorească, iar măsura a fost propusă de instituţie după ce forul decizional din Gura Vitioarei a rămas fără 10 dintre cei 15 membri şi nu a mai reuşit să se reunească timp de două luni consecutive în şedinţe ordinare, lucru care a creat condiţiile prevăzute de lege pentru dizolvare.

Concret, patru dintre cei 15 consilieri au fost schimbaţi din funcţii de către PNL, iar cei şase consilieri PSD şi toţi potenţialii supleanţi au demisionat, respectiv au semnat declaraţii că nu doresc să intre în Consiliul Local.

Situaţia este încâlcită pentru că, aşa cum prevede legislaţia din România, în absenţa primarului toate atribuţiile de conducere sunt preluate de către viceprimar. Mai departe, legea spune că viceprimarul este ales de către Consiliul Local, din rândul consilierilor.

Însă, la Gura Vitioarei, primarul Ghjeorghe Tirifon s-a stins din viaţă, iar o eventuală dizolvare a forului legislativ ar duce în situaţia în care şi cel care îi ţine locul şi-ar pierde calitatea de consilier şi, automat, şi funcţia de viceprimar.

Decizia în privinţa unei eventuale dizolvări poate fi luată de către Tribunalul Prahova, iar în condiţiile date pare o formalitate inevitabilă.

În cazul în care nici secretarul comunei nu ar mai putea să îşi exercite funcţia, prefectul poate detaşa un subaltern pe acest post.

Practic, în această ipoteză, s-ar ajunge ca un angajat al Prefecturii Prahova să devină “primar” pentru câteva luni la Gura Vitioarei.

Alegerile interimare pentru un nou primar s-ar putea ţine la finalul lunii mai a acestui an, odată cu europarlamentarele. Acum  rămâne de văzut, în cazul dizolvării forului legislativ, dacă vor fi organizate alegeri parţiale şi pentru desemnarea noilor consilieri locali.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(122 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitaterss
Share on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook
Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 17 ianuarie 2019
Statistii deprahova