Grupul Veolia ameninţă că reziliază contractul de termoficare cu Primăria Ploieşti. Primarul Dobre: Sper ca Veolia să nu discute pe aceste poziţii de forţă


29 martie 2018

Veolia Energie a transmis Primăriei Ploieşti o notificare prin care ameninţă cu rezilierea contractului de furnizare a apei calde şi căldurii în luna august în cazul în care municipalitatea nu va accepta anumite condiţii prin care furnizorul de termie să îşi va recupera din pierderi.

Anunţul a fost făcut de consilierul local Paul Palaş, joi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local Ploieşti.

Alesul local a punctat şi faptul că reprezentanţii Veolia Energie au susţinut că în ultimii trei ani  societatea înregistrează pierderi în valoare de 73 milioane lei  şi că nu găseşte un partener de dialog  în conducerea Primăriei Ploieşti.

” Noi suntem parteneri în această afacere, suntem acţionari la Veolia Energie. În această calitate a noastră de asociaţi, vă informez că în ultimii trei ani, fără a fi avocatul firmei respective, dar simt răspunderea de a vă informa despre această situaţie, deoarece noi, Consiliul Local Ploieşti suntem acţionari la această firmă, în ultimii trei ani societatea a avut pierderi cumulate de 73 miliarde lei. De asemenea, reprezentanţii firmei solicită de un an renegocierea contractului şi au sentimentul că se trage de timp. Domnul director general Ovidiu Gabor a declarat faptul că dacă până în luna august anul curent nu se va ajunge la o situaţie în care ei să îşi rezolve problema vor renunţa să mai exploateze sistemul centralizat de producţie, transfer şi distribuţie a agentului termic şi vor solicita încetarea contractului”, a susţinut Paul Palaş.

Reacţia primarului Adrian Dobre la cele afirmat de reprezentantul a fost destul de fermă în ceea ce priveşte solicitările Veolia Energie şi modul în care societatea de termoficare pune problema în ceea ce priveşte rezilierea contractului.

Primarul a declarat că speră ca Veolia să nu discute de pe poziţii de forţă şi să se găsească o cale benefică pentru ambele părţi pentru rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului.

Edilul a subliniat faptul că o parte dintre lucrările de investiţii efectuate de Veolia nu a fost aprobată de Consiliul Local Ploieşti şi că valoarea acestora depăşeşte pragul maxim prevăzut în contractul de concesiune, respectiv 25 de milioane de lei.

 

” Ştiţi foarte bine că procedura de negociere a acestor lucruri cu Veolia Energie este foarte clar stipulată în contractual încheiat în anul 2004 şi care în începutul negocierilor se precizează că se face pe cale amiabilă ceea ce s-a întâmplat în cadrul unei comisii din care au făcut parte şi o serie de consilieri locali.  Această negociere nu a dus la un rezultat. S-a făcut un anunţ chiar de către domnul Botez să trecem la etapa a doua, aceea de a angaja un expert, un terţ, care să analizeze şi să prezinte o soluţie pentru problema apărută între municipiul Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova, pe deoparte, şi Veolia Energie.

Ştiţi foarte bine că domnul Botez a făcut o serie de aprecieri în care se punea problema unor investiţii făcute, investiţii care nu au fost aprobate de către Consiliul Local Ploieşti şi nici de Consiliul Judeţean. Bineînţeles că toate aceste costuri pe care partenerul nostru susţine că le-a avut, ele trebuie verificate din punct de vedere juridic şi al încadrării economico-tehnice în ceea ce înseamnă investiţii sau nu, mai ales că au depăşit plafonul stabilit.

Fără această analiză, dacă trecem direct toate costurile s-ar fi grevat asupra tarifului către populaţie, ajungând la nişte sume la care nici nu vreau să mă gândesc.

Vă daţi seama că situaţia nu este una care a început acum un an,doi. Este o situaţie care  trenează de foarte mult timp, această pierdere pe care o reclamă şi nu să  vii în al doisprezecelea ceas şi să pui problema în acest fel, nu cred că este o abordare corectă faţă de nişte parteneri cu care ai lucrat timp de aproape 14 ani, anul 2019 fiind ultimul an de contract, bineînţeles existând şi o clauză care prevede că poate fi prelungit acest contract ”, a menţionat Dobre.

În dezbaterile pe această temă a intervenit şi consilierul local Gabriel Minea. Acesta a susţinut că trebuia ca Ploieştiul să aibă până în prezent  o strategie şi un studiu în domeniul energetic pentru a gestiona mai bine această situaţie tensionată.

În timp ce Veolia Energie susţine că s-a depăşit valoare contractuală în ceea ce priveşte investiţiile, Minea a precizat că sistemul de distribuţie are foarte multe probleme, existând conducte care nu mai pot fi sudate din cauza uzurii.

”Avem foarte multe probleme la sistemul de distribuţie a agentului termic. Eu personal am văzut conducte care nu se mai puteau suda. A fost nevoie să dubleze tronsoane întregi ca să poată fi funcţionale. Habar nu avem de aceste situaţii. Sunt decât ghicite şi găsite pe ici, pe colo. Vreau să vă precizez că instalaţiile au termen de funcţionare undeva în jur de 25 de ani. Nu vreau să vă spun cât au ale noastre prin oraş”, a susţinut Gabriel Minea.

 

Dezbaterile din Consiliul Local Ploieşti le puteţi urmări în materialele video de mai jos


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(323 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateShare on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook

Copyright © - 2018 deprahova
Actualizat: 12 decembrie 2018
Statistii deprahova