Managerul Spitalului Voila, acuzat de incompatibilitate


6 februarie 2018

Managerul Spitalului Voila din Câmpina, dr. Irina Minescu, s-a aflat într-o posibilă stare de incompatibilitate în urmă cu aproximativ trei ani, când a deţinut simultan, potrivit unor documente primite pe adresa redacţiei, atât funcţia de director al unităţii medicale, cât şi calitatea de evaluator în cadrul unei comisii desemnate de autoritatea naţională care se ocupă de acreditarea spitalelor din România.

 

Cele două calităţi sunt incompatibile, potrivit unui ordin emis de preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. Vorbim despre Ordinul nr. 216 din 3 septembrie 2013, privind aprobarea Codului de Conduită a evaluatorilor de spitale înscrişi în Registrul evaluatorilor elaborat de această instituţie. În acest document sunt prevăzute situaţiile în care o persoană poate sau nu să deţină calitatea de evaluator al unui spital şi, mai precis, la articolul 17, se specifică faptul că o persoană nu are voie să deţină această calitate dacă face parte din organele de conducere sau de administrare la oricare spital public, indiferent dacă unitatea respectivă este sau nu supusă procedurii de acreditare.

 

“Evaluatorul de spitale nu poate desfăşura activitatea de evaluare în cadrul unui spital dacă se află în una dintre următoarele situaţii: (…) C. are calitatea de membru în organele de conducere sau de administrare (respectiv de manager, de membru al comitetului director, de şef de secţie, de laborator sau de serviciu sau de membru al consiliului de administraţie) ale oricărui spital public”, se arată în ordinul nr. 216/2013 al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

 

Un an mai târziu, la 24 septembrie 2014, aceeaşi instituţie emite un ordin prin care sunt desemnate comisiile de evaluare în vederea acreditării pentru mai multe spitale din ţară, document în care apare şi medicul Irinia Minescu, repartizat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia. Perioada procesului de evaluare trecută în acelaşi ordin este 20 noiembrie – 20 decembrie 2014. Până aici, nicio problemă, doar că, undeva pe la jumătatea acestei perioade, medicul Minescu este numit director interimar la Spitalul Voila din Câmpina, poziţie pe care avea să şi-o reconfirme, cu caracter deplin, după susţinerea concursului de angajare în prima parte a anului 2015. Potrivit informaţiilor noastre, ea a fost numită la conducerea Spitalului Voila în 9 decembrie 2014, dată la care în publicaţia locală “Expresul de Prahova” apare şi un interviu în care vorbeşte despre provocările acestei funcţii.

 

Întrebarea este ce facem cu perioada scursă între 9 şi 20 decembrie 2014, în care, conform documentelor existente, directorul unităţii medicale din Câmpina a fost şi în comisia de evaluare a Spitalului Obregia, în condiţiile în care cele două calităţi sunt incompatibile conform reglementărilor din domeniu.

 

Contactată de reporterii Telegrama, Irina Minescu (foto: expresuldeprahova.ro) a negat acuzaţiile. “Nu ştiu nimic despre o posibilă stare de incompatibilitate. În momentul în care am fost în comisie, când eram evaluator, nu aveam funcţie publică”, ne-a declarat actualul director al Spitalului Voila.

 

Reglementările din Ordinul Ordinul 216/2013 privind interzicerea dreptului unei persoane de a ocupa simultan cele două tipuri de funcţii nu sunt deloc întâmplătoare, ideea fiind de a asigura un proces echidistant şi corect privind acreditarea unităţilor medicale şi de a preveni posibile abuzuri, în care, spre exemplu, un evaluator, descoperind probleme în cadrul procedurii, ar putea să facă presiuni pentru a obţine eventuale foloase sau ar putea încerca să avantajeze spitalul pe care-l reprezintă.

 

sursa: telegrama.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(473 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateShare on Linkedin
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Facebook
Copyright © - 2019 deprahova
Actualizat: 21 ianuarie 2019
Statistii deprahova