Prahovenii vor plăti o nouă taxă pentru ridicarea gunoiului. Care va fi valoarea impusă în Ploieşti

Ordonanţa de Guvern intrată în vigoare la începutul anului și  care a impus instituirea unei taxe de mediu în valoare de 80 de lei/ tonă pentru deşeurile depozitate în rampele ecologice,  va fi aplicată și în județul Prahova.

 Conform președintelui Consiliului Județean Prahova, luni, în cadrul  ședinței   Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor" Prahova  (n.r. ADI deșeuri Prahova)se va vota ca respectiva taxă să se regăsească în facturile prahovenilor.

Practic, rămâne neschimbat tariful perceput de Rosal, operatorul de salubritate din județ,  în schimb prahovenii vor fi nevoiţi să plătească taxa pentru poluare denumită  și ” taxa AFM” (n.r. percepută de Administrația Fondului pentru Mediu).

 

”Luni vom avea ședința prin care aprobăm includerea acestei taxe  în tariful deja stabilit. Tariful este același în toate ele 36 de localități, diferențiat între zona urbană și rurală. În zona rurală, acesta este 3,2 lei, la care se va adăuga  taxa AFM . La ce am calculate noi, taxa ar fi în jur de 1 leu/persoană. Din păcate aceasta este situația, este o lege în vigoare, este o taxă impusă de către Uniunea Europeană și nu avem cum să evităm impunerea ei”, a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

Legat de impunerea acestei taxe la nivelul Ploieștiului, primarul Adrian Dobre a susținut că aceasta se va regăsi în viitoarele facturi emise în luna mai.

”Știm că din ianuarie 2017, conform unei legi a fost introdusă o taxă de rampă de 80 lei/tonă pe care fiecare cetățean, raportat la  cantitatea  gunoiului menajer pe care o trimite către rampă, trebuie să  o plătească. Nu este o majorare de tarif impusă de operator, nu este impusă de către autoritatea locală, de Primăria municipiului Ploiești, ci este o taxă impusă de către Guvern printr-o lege.  Vom purta o discuție luni la nivelul A.D.I. Pentru municipiul Ploiești s-au făcut niște simulări și majorare facturii din cauza acestei taxe va fi cu 2 lei/ cetățean”, a declarat primarul Adrian Dobre.

Reamintim faptul că, din cauza lipsei de reacție a autorităților locale, care au refuzat să aplice această lege, au existat perioade în care gunoiul menajer nu a fost ridicat din localitățile prahovene deoarece Vitalia, nu a mai permis accesul Rosalului pentru a-şi depozita deşeurile (detalii aici)